Het vakgebied is veranderd
In 2020 is de wereld aanzienlijk anders dan 8 of 15 jaar geleden (de iPhone kwam pas in 2007 op de markt!). En er waren meer veranderingen de afgelopen jaren. Big data, AI, de opkomst van clouddiensten en natuurlijk de opkomst van methoden als Agile en DevOps hebben een belangrijke invloed gehad op de wereld van business Informatiemanagement.
De derde editie van BiSL adresseert een flink aantal van deze veranderingen.
Meer samenwerking en uitwisseling van gegevens
Zo is er een geheel nieuw proces aan het cluster Gebruiksbeheer toegevoegd: operationele ketenafstemming. Meer en meer werken organisaties samen met andere organisaties en is de IT uitbesteed aan shared service centers. Ook wisselen organisaties steeds vaker, soms verplicht, informatie uit met andere organisaties.
Operationele ketenafstemming is het proces dat zorgt voor de operationele afspraken rond deze samenwerking en uitwisseling.
Het belangrijkste als eerste
Een andere wijziging is de volgorde van de sturende processen. In plaats van ergens rechts van het midden staat het proces behoeftemanagement, volgens velen het belangrijkste proces van BiSL, nu vooraan. En dat is niet zo gek. Voor je kunt bepalen wat er nodig is aan tijd, geld en afspraken moet je eerst moeten weten wat de behoefte is.
BiSL en andere modellen
Bladerend door het boek valt de bekende structuur van de eerdere edities direct op – de kern bestaat uit een hoofdstuk gewijd aan elke procescluster. Binnen elk van die hoofdstukken worden de processen beschreven in achtereenvolgens de doelstelling, onderwerpen, activiteiten, resultaten en relaties.
Het laatste hoofdstuk is voor mij persoonlijk een verrassing – onder de titel “Hoe verhoudt BiSL zich tot…” wordt het framework in een context van modellen, standaarden en werkwijzen geplaatst. In dit hoofdstuk komen diverse modellen aan bod, zoals ASL, ITIL, COBIT en Lean. Daarbij maken de schrijvers duidelijk hoe je de modellen met BiSL kan verbinden.
Certificering
APMG heeft een aangepast examen. EXIN volgt begin volgend jaar. Betekent dit nu dat je oude BiSL-certificaat, dat je misschien nog op basis van de eerste editie gehaald hebt, niet meer geldig is? Nee, de BiSL-certificaten zijn onbeperkt geldig. Opnieuw examen doen is dus niet nodig.
Wil je alles weten over de vernieuwing van BiSL, bezoek dan ons webinar op 3 november, aanvang 14:00. Aanmelden kan op https://bislsmart.nl/webinar-bisl3/.
1 reactie