Ontwikkelingen bij functioneel beheer
De afgelopen periode hebben we een onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkelingen die functioneel beheerders in en rond hun organisatie waarnemen. Bij de eerste analyse van de resultaten kwam een vraag naar voren waar ik graag wat dieper op in wil gaan.
Een van de respondenten in ons onderzoek schreef: “Ik zie meer en meer dat bij vacatures voor een functioneel beheerder om technische vaardigheden gevraagd worden. Hier zou ik jullie zienswijze graag op zien/horen.” Daar ga ik natuurlijk graag op in.
Technische vaardigheden
Allereerst moeten we duidelijk hebben wat we verstaan onder “technische vaardigheden”. Gaat het dan om het goed kennen van een bepaalde applicatie? Weten wat voor “features” erin zitten en hoe die gebruikt kunnen worden? Kunnen programmeren of configureren? Of gaat het om zaken als DevOps of Agile/scrum? Of geautomatiseerd testen en testscripts kunnen maken?
BiSL is over een vraag als deze vrij duidelijk: ja, je moet als functioneel beheerder kunnen acteren als relatiemanager richting IT. Dat is meer dan begrijpen wat de IT kan en doet. Het is ook kunnen omgaan met IT’ers, hun taal begrijpen en tot op zekere hoogte spreken. Het spreekt voor zich dat enige technische vaardigheden daarbij goed van pas komen, om niet te zeggen onontbeerlijk zijn.
Maar BiSL ziet ook de noodzaak voor functioneel beheerders om de business en de business behoeften te begrijpen, om de wereld van de gebruiker te kennen en om te kunnen denken en communiceren in termen van de gebruiker en de business. En daar zijn heel andere vaardigheden voor nodig.
Deze laatste vaardigheden horen zwaarder te wegen dan de technische vaardigheden. Als functioneel beheerder moet je eerst en vooral de business en de gebruikers begrijpen. Je moet die gebruikers kunnen begeleiden en zelfs coachen in het gebruik van de informatievoorziening. Diepgaande kennis van de IT is vooral nodig bij de IT-leverancier – die heb je als FB niet nodig.
Daar komt bij dat “een functioneel beheerder met technische kennis” die kennis vaak slechts in beperkte mate zal hebben. En dat hij bij gebruik van die kennis (bijvoorbeeld bij het aanpassen van een scherm of database veld) niet helemaal kan overzien wat de effecten van zijn handelen zijn. Met alle risico’s van dien.
Een ander risico van de aandacht voor die vaardigheden is wel, dat het mogelijk te koste gaat van de aandacht van de business vaardigheden. Dat zou een verkeerde beweging zijn.
Functioneel beheer: de intermediair tussen business en IT
Wat belangrijk is, is dat business informatiemanagement (dus zowel functioneel beheer als informatiemanagement) kan acteren richting zowel de business als de IT. Daarvoor is kennis van beide werelden nodig. En hoewel de nadruk nog altijd op de business vaardigheden moet liggen, doet BIM er goed aan om het inzicht dat men heeft in IT en techniek te etaleren, zowel richting de business (“wij weten wat wel en niet kan met IT”) als richting de IT (“wij willen begrijpen waarom de door jullie voorgestelde oplossing gaat werken voor onze business”.)