BiSL1 was vooral gericht op de functioneel beheer professional, of de BIM Professional zoals wij dat noemen. Het beschreef vooral zijn activiteiten, de dingen die hij deed om de informatievoorziening op peil te houden. Wat ze in BiSL Next hebben gedaan is het veel meer vanuit domeinen en perspectieven opgebouwd, die perspectieven gaan dan over “wat doe je” en die domeinen gaan meer over de organisatie als geheel. Dus governance, wat doe je om beleid en kaders neer te zetten.
Strategy “de strategie van de organisatie” hoe gaan we daar komen waar we willen zijn, hoe voeren we verbeteringen door en improvement en opperation – Hoe gebruik je het nou in het dagelijks praktijk. Dat zijn dingen die je in het BIM vlak doet maar het zijn ook dingen die je in de business doet. Daardoor herkent de business zich ook veel meer in het BiSL Next model.
Die processen die BIM uitvoert, die voerden ze vroeger natuurlijk ook al uit. Die voerden ze vroeger via BiSL1 uit en die activiteiten daarin zijn nog steeds geldig in de nieuwe situatie. Alleen bekijken we ze nu op een andere manier, zoals beschreven in het boek.