BiSL Next
BiSL Next is inmiddels al ruim een jaar op de markt. Ook hebben wij al tientallen mensen getraind in het model. Een vraag die we vaak krijgen is of er al BiSL Next best practices zijn. Begrijpelijk, als je net iets hebt geleerd wil je er graag mee aan de gang en best practices zijn natuurlijk een ideale hulpmiddel om snel te starten.
Good practices
Eerst even iets over BiSL Next en best practices in het algemeen. In de boeken over BiSL Next hebben we het niet over ‘best’ maar over ‘good practices’. Waarom? Wel, wie bepaalt wat het beste is? En is een practice dan altijd de beste? In elke situatie, bij elke organisatie? Wat bij je buurman heel goed werkt hoeft niet voor jou te werken. En wil je altijd het beste? Het beste kost vaak veel tijd en geld. De franse filosoof Montesquieu zei het al “Het betere is de vijand van het goede”.
Daarom noemen we het ‘good practices’. Praktijkvoorbeelden die goed (en goed genoeg) zijn.
Good practices voor BiSL Next
Maar blijft de vraag, zijn die er ook voor BiSL Next? Het goede nieuws is dat er, door een groep gedreven consultants, hard wordt gewerkt aan het aanpassen van de bestaande BiSL1 practices aan BiSL Next.
Het slechte nieuws is dat het nog niet gereed is. Er zijn op de site van de ASL BiSL Foundation nog geen practices te vinden voor BiSL Next.
Wat nu te doen? Wachten tot er practices zijn voor BiSL Next? Dat lijkt ons niet nodig. Hoewel de modellen behoorlijk verschillen is het werk natuurlijk niet ineens wezenlijk veranderd. Het is nog steeds belangrijk om gebruikersvragen goed af te handelen, wijzigingsverzoeken te inventariseren en prioriteren, te zorgen voor een goede ingebruikname van een gewijzigd systeem.
En daarbij bieden de bestaande, zeg maar BiSL1 practices, ook gewoon goede diensten.
Gebruik gewoon de oude
Neem bijvoorbeeld de practice “BiSL_BP054 Generieke beheercriteria”, een checklist voor de criteria voor beheer. Wat wil je allemaal geregeld hebben en weten voor je een nieuw of gewijzigd systeem in beheer neemt. Een practice die prima past bij het BiSL1-proces Voorbereiden transitie. Maar ook in BiSL Next is aandacht voor ingebruikname, vooral in het domeinperspectief Service improvement. Ook als je BiSL Next als leidraad gebruikt wil je weten wat voor SLA er is opgesteld en waar die te vinden is. Wat de afspraken zijn over budget, wie opdrachten kan geven aan de leverancier, of de aanpassingen voldoende zijn getest. Allemaal onderwerpen die aan de orde komen in BP054.
Dus als je iets nodig hebt, kijk zeker ook naar de practices bij BiSL1. Blijf die vooral gebruiken. Want ook voor best of good practices geldt: gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt.
Overigens, vaak loont het om met je oude schoenen langs te gaan bij de schoenmaker. Een nieuwe zool eronder, het leer wat opgeknapt en je kunt weer jaren vooruit.