Agile brengt veel vernieuwing in de manier waarop we met ontwikkeling om gaan. Korte sprints, flexibiliteit en multifunctionele teams springen daarbij het meest in het oog. Die laatste is mijn persoonlijke favoriet. Misschien komt dat wel omdat het een bevestiging is van onze eigen best practice, dat functioneel beheer (en eigenlijk beheer in het algemeen) een plek hoort te hebben in projectteams voor ontwikkelingen in de informatievoorziening.
Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de rol van functioneel beheer in scrum teams. Tijd om die rol eens systematisch onder de loep te nemen. En dan zien we dat het niet één, maar een hele lijst rollen is, waar functioneel beheer een rol kan en moet spelen.
Van oudsher was functioneel beheer nodig voor taken als specificaties maken, acceptatietesten coördineren en handleidingen schrijven. Die taken zijn nog steeds, ook in het scrum tijdperk, van belang. En de inbreng van functioneel beheer daarbij is nog steeds nodig.
Daarnaast is functioneel beheer, net als applicatie- en infrastructuurbeheer, bij uitstek in positie om te beoordelen of het resultaat van een sprint ook daadwerkelijk in gebruik en in beheer kan worden genomen. Ook dat was in het verleden niet anders, maar in de nieuwe tijd is het misschien nog wel belangrijker dan voorheen, juist omdat de focus zo sterk op verandering is komen te liggen.
In recente discussies wordt functioneel beheer ook regelmatig genoemd als “de ideale product owner”. Daar is wat voor te zeggen. Het vertegenwoordigen van de business, het beheren van de product backlog, het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes – het zijn allemaal activiteiten die van nature bij functioneel beheer liggen. Zoals we het in BiSL vaak noemden: functioneel beheer als “gedelegeerd systeem eigenaar”. Of “de stem van de organisatie”.
Allemaal activiteiten waar inbreng van functioneel beheer nodig is.
De komende weken willen we die verschillende activiteiten nader bekijken. Wat komt er bij kijken? Welke belangen spelen er? Welke competenties zijn nodig? En welk mandaat? Hoe kun je al deze activiteiten op een goede manier borgen?
We hebben daar wel een mening over en die delen we graag. Maar we hebben niet de wijsheid in pacht. We willen dan ook graag weten wat jullie mening en vooral ervaring is met dit thema. Voor deze week is de vraag aan jullie dan ook: vergeten we nog iets? Is er nóg meer te doen voor functioneel beheer in een scrum team? Laat het ons weten!